Kształtowanie umiejętności kulturalnego spożywania posiłków |
Spotkania z rodzicami
Stwarzanie sytuacji edukacyjnych: Inscenizacje, zagadki, historyjki obrazkowe, scenki rodzajowe
Zabawy kształtujące kulturalne zachowanie podczas spożywania posiłków.
Stworzenie w salach kącików tematycznych. (zakup pomocy dydaktycznych i sprzętu AGD gwarantujących zdrowe i bezpieczne przygotowanie potraw przez dzieci
Demonstracja kulturalnego spożywania posiłku oraz kolejnych etapów mycia rąk i zębów. |
Cały rok
Cały rok
Cały rok
Cały rok
Cały rok
|
n-lki poszczególnych grup
n-lki
poszczególnych grup
n-lki i dzieci z wszystkich grup
Chętne n-lki
Przedszkolny Zespół promocji zdrowia
N-lki i dzieci wszystkich grup |
Rodzice poznają działania związane z wdrażaniem projektu SzPZ
- 80% nauczycielek stwarza sytuacje edukacyjne
- przygotowanie 5 inscenizacji
- organizacja kącików tematycznych we wszystkich grupach
- dziecko chętnie zjada pełnowartościowe posiłki, prawidłowo posługuje się sztućcami, przyjmuje poprawną postawę podczas spożywania posiłku, zachowuje się kulturalnie przy stole, używa zwrotów grzecznościowych
- dziecko wie, kiedy i w jaki sposób myć ręce i zęby
- powstanie w pełni wyposażonego kącika kuchennego do przygotowywania posiłków |
- wpisy w zeszytach kontaktów z rodzicami
- obserwacje nauczycielek
- wpisy w dzienniku (liczba sytuacji edukacyjnych, inscenizacji itp.)
- zdjęcia
- rozmowy z rodzicami
- ilość kącików tematycznych w salach
- obserwacja zachowań dzieci podczas posiłków |
Podkreślanie roli właściwego odżywiania się i spożywania dużej ilości warzyw i owoców |
Samodzielne lub z udziałem rodziców przygotowywanie sałatek, kanapek, soków, pieczenie chleba.
Projekcja filmów
Zajęcia dydaktyczne, konkursy, historyjki obrazkowe
Festyn Rodzinny
Organizacja wycieczek
Spotkania z pracownikami służby zdrowia
Środa z marchewką
Uprawa warzyw i ziół kącikach przyrody.
Umożliwienie dzieciom stałego dostępu do wody pitnej - zbiorniki z wodą.
Poczęstunek dla dzieci przygotowany zgodnie z piramidą żywienia
|
Cały rok
Cały rok
Maj 2012
Cały rok
Cały rok
I-IV 2012
III-VI 2012
Cały rok
XII 2011-
I 2012 |
Chętne nauczycielki wraz z dziećmi i rodzicami
n-lki wszystkich grup
Rodzice, dzieci nauczycielki
Chętne nauczycielki wraz z dziećmi
n-lki i dzieci poszczególnych grup
chętne n-lki wraz z dziećmi
chętne nauczycielki wraz z dziećmi
Dyrektor przedszkola, intendentka
Wszystkie nauczycielki |
- zrealizowanie 60% zadań na poziomie każdej grupy
- dziecko wspólnie z rodzicem przygotowuje zdrowy posiłek
- dziecko zna etapy przygotowywania zdrowych posiłków
- dziecko wykorzystuje zdobyte wiadomości w praktyce
- dziecko wie co należy jeść aby być zdrowym, rozumie znaczenie umiaru w jedzeniu słodyczy
- udział 80% społeczności przedszkolnej w Festynie Rodzinnym
- zwiększenie wśród rodziców zainteresowania problematyką prozdrowotną
- udział 100 dzieci w wycieczce na farmę Mazurską
- dziecko bezpośrednio uczestniczy w przygotowywaniu i przetwarzaniu żywności
- 80% wychowawców przeprowadzi spotkania
- zwiększenie ilości spożywania przez dzieci warzyw i owoców w przedszkolu
- założenie we wszystkich salach zielonych kącików
- wykorzystanie roślin do przyrządzania posiłków
- dzieci świadomie wybierają spośród napojów wodę
- dzieci znają piramidę żywienia
- dzieci wraz rodzicami spożywają posiłki zgodnie z piramidą żywienia |
- zdjęcia
- wpisy w dziennikach zajęć i zeszytach kontaktów z rodzicami
- karty wycieczek
-liczba przeprowadzonych spotkań z pracownikami służby zdrowi
-rozmowy z dziećmi
-faktury z a zakup wody |
Gromadzenie i rozpowszechnianie informacji o zasadach zdrowego odżywiania się |
Zajęcia otwarte dla rodziców dotyczące tematyki zdrowego odżywiania
Rozmowy indywidualne
Tablice informacyjne
Ulotki. Plakaty
Spotkanie z dietetykiem
Artykuły w prasie
Wzbogacanie gabinetu metodycznego w pomoce |
Cały rok
X –XII 2011
XII 2011
Cały rok
Cały rok |
Chętne nauczycielki poszczególnych grup
Przedszkolny zespół promocji zdrowia
Przedszkolny zespół promocji zdrowia
Przedszkolny zespół promocji zdrowia
Koordynator zespołu promocji zdrowia |
- 30% udział rodziców w zajęciach otwartych
-upowszechnienie wśród rodziców tematyki zdrowego odżywiania się
- zwiększenie świadomości rodziców, społeczności lokalnej na temat zdrowego żywienia
- udział rodziców dzieci, pracowników przedszkola, innych placówek oświatowych i społeczności lokalnej
- zwiększenie świadomości uczestników w zakresie prawidłowych nawyków żywieniowych
- promocja działań placówki w środowisku lokalnym na temat działań prozdrowotnych w ramach SzPZ
- podniesienie wiedzy pracowników placówki oraz zainteresowanych rodziców |
- wpisy w zeszytach kontaktów z rodzicami
- artykuły zamieszczane na tablicach informacyjnych dla rodziców
- ulotki, plakaty
- lista pozycji w biblioteczce przedszkolnej na temat SzPZ
- ankieta dla uczestników spotkania z dietetykiem
- zdjęcia |
Współpraca z instytucjami, fundacjami i placówkami oświatowymi |
Udział w Przedszkolnej Olimpiadzie Sportowej
Realizacja projektów i spotkań o tematyce prozdrowotnej proponowanych przez inne instytucje i organizacje zajmujące się tą tematyką
Szkolenia dla rady pedagogicznej na temat SzPZ |
V 2012
Cały rok
Cały rok
|
n-lki i dzieci z grup sześciolatków
chętne nauczycielki wraz z dziećmi
Dyrektor
|
- dziecko rozumie potrzebę i znaczenie ruchu
- zwiększenie aktywności nauczycieli, rodziców i przyjaciół placówki na rzecz działań związanych z tematyką zdrowego odżywiania
- zwiększenie zaangażowania n-lek w realizację programu SzPZ |
- zdjęcia
- sprawozdania z realizacji innych projektów
- wpisy w księdze protokołów |