PLAN PRACY MIEJSKIEGO PRZEDSZKOLA I ŻŁOBKA „EKOLUDKI”

 

CZĘŚĆ WSTĘPNA

1. Problem priorytetowy: Znaczna  liczba dzieci przejawia złe nawyki żywieniowe

Opis problemu

Na podstawie dyskusji, obserwacji oraz ankiet przeprowadzonych wśród rodziców, stwierdzono iż znaczna liczba dzieci w placówce przejawia złe nawyki żywieniowe. Dzieci przynosządo przedszkola duże ilości słodyczy, kolorowych napojów, nie chcą jeść surówek, są pod wpływem reklam zachęcających do spożywania słodyczy i Fast Foodów, nie znają wielu potraw bogatych w witaminy. Na pierwszym posiedzeniu rady pedagogicznej w bieżącym roku szkolnym 2011/2012 postanowiłyśmy popracować nad podniesieniem świadomości dzieci i ich rodziców na temat zdrowego odżywiania. Naszym celem ogólnym jest wpłynięcie na kształtowanie postaw prozdrowotnych i wyrabianie nawyków zdrowego odżywiania się.

Uzasadnienie wyboru priorytetu

Wiek przedszkolny to okres kształtowania się nawyków żywieniowych. Poprzez wiele działań prowadzonych w naszym przedszkolu chcemy zachęcić dzieci i rodziców do spożywania zdrowych urozmaiconych posiłków, dbania o estetyczny wygląd stołu oraz kulturalne zachowanie się podczas posiłku.

 

2. Przyczyny istnienia problemu.

- niewystarczająca świadomość i wiedza rodziców na temat zdrowego żywienia

- bagatelizowanie problemu przez dorosłych

- powielanie przez dzieci nieprawidłowych nawyków żywieniowych dorosłych

- duża ilość reklam zachęcających do korzystania z Fast Foodów

- szybkie tempo życia brak czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków

3. Rozwiązania dla usunięcia problemu:

- spotkanie przedszkolnego zespołu w celu wstępnego zdiagnozowania problemu

- opracowanie propozycji i tematyki działań mających na celu usunięcie problemu

- prowadzenie zaplanowanych działań w roku szkolnym 2011/2012 zmierzających do usunięcia problemu priorytetowego

- zwiększenie świadomości rodziców i dzieci na temat zasad prawidłowego odżywiani, zachęcanie do spożywaniazdrowych posiłków i ograniczenia słodyczy, zwrócenie uwagi na kulturę jedzenia, przełamywanie niechęci przedszkolaków do niektórych potraw.

 

ZADANIA

METODY REALIZACJI

TERMIN

WYKONAWCY

KRYTERIA SUKCESU

SPOSÓB SPRAWDZENIA ZADANIA

Kształtowanie umiejętności kulturalnego  spożywania posiłków

Spotkania z rodzicami

 

 

Stwarzanie sytuacji edukacyjnych: Inscenizacje, zagadki, historyjki obrazkowe, scenki rodzajowe

 

 

Zabawy kształtujące kulturalne zachowanie podczas spożywania posiłków.

 

Stworzenie w salach kącików tematycznych. (zakup pomocy dydaktycznych i sprzętu AGD gwarantujących zdrowe i bezpieczne przygotowanie potraw  przez dzieci

 

 

 

Demonstracja kulturalnego spożywania posiłku oraz  kolejnych etapów mycia rąk i zębów.

Cały rok

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

n-lki poszczególnych grup

 

n-lki

poszczególnych grup

 

 

 

 

 

 

 

n-lki i dzieci z wszystkich grup

 

 

 

 

 

 

Chętne n-lki

Przedszkolny Zespół  promocji zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N-lki i dzieci wszystkich grup

Rodzice poznają działania związane z wdrażaniem projektu SzPZ

- 80% nauczycielek stwarza sytuacje edukacyjne

- przygotowanie 5 inscenizacji

- organizacja kącików tematycznych we wszystkich grupach

- dziecko chętnie zjada pełnowartościowe posiłki,  prawidłowo posługuje się sztućcami, przyjmuje poprawną postawę  podczas spożywania posiłku, zachowuje się kulturalnie przy stole, używa zwrotów grzecznościowych

- dziecko wie, kiedy i w jaki sposób  myć ręce i zęby

- powstanie w pełni wyposażonego kącika kuchennego  do  przygotowywania posiłków

- wpisy w zeszytach kontaktów z rodzicami

 

- obserwacje nauczycielek

- wpisy w dzienniku (liczba sytuacji edukacyjnych, inscenizacji itp.)

- zdjęcia

- rozmowy z rodzicami

- ilość kącików tematycznych w salach

- obserwacja zachowań dzieci podczas posiłków

Podkreślanie roli właściwego odżywiania się i spożywania dużej ilości warzyw i owoców 

Samodzielne lub z udziałem rodziców   przygotowywanie sałatek, kanapek, soków, pieczenie chleba.

 

Projekcja filmów

 

Zajęcia dydaktyczne, konkursy, historyjki obrazkowe

 

 

 

 

 

Festyn Rodzinny

 

 

 

 

 

 

Organizacja wycieczek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spotkania z pracownikami służby zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

Środa z marchewką

 

 

 

Uprawa warzyw i ziół kącikach przyrody.

 

 

 

Umożliwienie dzieciom stałego dostępu do wody pitnej - zbiorniki z wodą.

 

 

 

Poczęstunek dla dzieci przygotowany zgodnie z piramidą żywienia

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maj 2012

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I-IV 2012

 

 

 

III-VI 2012

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

XII 2011-

I 2012

Chętne nauczycielki wraz z dziećmi i rodzicami

 

 

 

 

n-lki wszystkich grup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rodzice, dzieci nauczycielki

 

 

 

 

 

Chętne nauczycielki wraz z dziećmi

 

 

 

 

 

 

 

 

n-lki i dzieci poszczególnych grup

 

 

 

 

 

 

 

chętne n-lki wraz z dziećmi

 

 

 

chętne nauczycielki wraz z dziećmi

 

 

 

Dyrektor przedszkola, intendentka

 

 

 

 

 

Wszystkie nauczycielki

- zrealizowanie 60% zadań na poziomie każdej grupy

- dziecko wspólnie z rodzicem przygotowuje zdrowy posiłek

- dziecko zna etapy przygotowywania zdrowych posiłków

 

- dziecko wykorzystuje zdobyte wiadomości w praktyce

- dziecko wie co należy jeść aby być zdrowym, rozumie znaczenie umiaru w jedzeniu słodyczy

 

- udział 80% społeczności przedszkolnej w Festynie Rodzinnym

- zwiększenie wśród rodziców zainteresowania problematyką prozdrowotną

- udział 100 dzieci w wycieczce na farmę Mazurską

- dziecko bezpośrednio uczestniczy w przygotowywaniu i przetwarzaniu żywności 

  

- 80% wychowawców przeprowadzi spotkania

 

- zwiększenie ilości spożywania  przez dzieci warzyw i owoców  w przedszkolu

- założenie we wszystkich salach zielonych kącików

- wykorzystanie roślin do przyrządzania posiłków

 - dzieci świadomie wybierają spośród napojów wodę

 

- dzieci znają piramidę żywienia

- dzieci wraz rodzicami spożywają  posiłki  zgodnie z piramidą żywienia

- zdjęcia

- wpisy w dziennikach zajęć i zeszytach kontaktów z rodzicami

- karty wycieczek

-liczba przeprowadzonych spotkań z pracownikami służby zdrowi

-rozmowy z dziećmi

-faktury z a zakup wody

Gromadzenie i rozpowszechnianie informacji o zasadach zdrowego odżywiania się

Zajęcia otwarte dla rodziców dotyczące tematyki zdrowego odżywiania

Rozmowy indywidualne

Tablice informacyjne

 

Ulotki. Plakaty

 

 

 

 

 

 

Spotkanie z dietetykiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artykuły w prasie

 

 

 

 

 

 

 

Wzbogacanie gabinetu metodycznego w pomoce 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X –XII 2011

 

 

 

 

 

 

XII 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

Chętne nauczycielki poszczególnych grup

 

 

 

 

 

 

 

Przedszkolny zespół promocji zdrowia

 

 

 

 

Przedszkolny zespół promocji zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przedszkolny zespół promocji zdrowia

 

 

 

 

 

Koordynator zespołu promocji zdrowia

- 30%  udział rodziców w zajęciach otwartych

-upowszechnienie wśród rodziców tematyki zdrowego odżywiania się

 

- zwiększenie świadomości rodziców, społeczności lokalnej na temat zdrowego żywienia

- udział rodziców dzieci, pracowników przedszkola,  innych placówek oświatowych i społeczności lokalnej

- zwiększenie świadomości uczestników w zakresie prawidłowych nawyków żywieniowych

 

- promocja działań placówki w środowisku lokalnym na temat działań prozdrowotnych w ramach SzPZ

 

- podniesienie wiedzy pracowników placówki oraz zainteresowanych rodziców

- wpisy w zeszytach kontaktów z rodzicami

- artykuły zamieszczane na tablicach informacyjnych dla rodziców

- ulotki, plakaty

- lista pozycji w biblioteczce przedszkolnej na temat SzPZ

- ankieta dla uczestników spotkania z dietetykiem

- zdjęcia

Współpraca z instytucjami, fundacjami i placówkami oświatowymi

Udział w Przedszkolnej Olimpiadzie Sportowej

 

 

Realizacja projektów i spotkań o tematyce prozdrowotnej proponowanych przez inne instytucje i organizacje zajmujące się tą tematyką

 

Szkolenia dla rady pedagogicznej na temat SzPZ 

V 2012

 

 

 

 

 

Cały rok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cały rok

 

n-lki i dzieci z grup sześciolatków

 

 

 

chętne nauczycielki wraz z dziećmi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dyrektor

 

- dziecko rozumie potrzebę i znaczenie ruchu

 

 

 

- zwiększenie aktywności nauczycieli, rodziców i przyjaciół placówki na rzecz działań związanych z tematyką zdrowego odżywiania

 

- zwiększenie zaangażowania n-lek w realizację programu SzPZ

- zdjęcia

- sprawozdania z realizacji innych projektów

- wpisy w księdze protokołów