Jesienią na Farmie - 16-18 listopada 2011 roku
|
Czas jesieni to pora zbiorów i przygotowań zapasów zimowych. Przedszkolaki wiedzą, że nie tylko zwierzęta przygotowują się do zimy. W trakcie pobytu na Farmie Mazurskiej w Szarejkach mogły uczestniczyć w kwaszeniu kapusty. Miały możliwość spróbowania swoich sił podczas szatkowania kapusty na szatkownicy (oczywiście zachowując zasady bezpieczeństwa) oraz jej ubijania w beczce. Dzieci poznały zalety i sposoby jej wykorzystania w rożnych potrawach. Wysiłkiem wielu rączek powstała bardzo apetyczna i kolorowo wyglądająca kapusta. W przygotowanej kuchni przedszkolaki obejrzały również inne przetwory w słoikach, degustowały suszone owoce. Dzieci były zachęcane do spożywania warzyw i surówek, które są bogate w witaminy. Na zakończenie odbyła się degustacja kapusty już wcześniej zakwaszonej z samodzielnie upieczoną przy ognisku kiełbaską. Fundusze na organizację wycieczki pozyskano w ramach realizacji zadania publicznego ogłoszonego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej „Zdrowe dzieci to nasz kapitał” – szkolne projekty popularyzujące zdrowy styl życia w szkołach oraz w społecznościach lokalnych. |
|
|
|
|