CO JEŚĆ, ABY BYĆ ZDROWYM?

 

Dnia 9 kwietnia w grupach 6-latki 1 i 6-latki 2 odbyło się spotkanie Dr inż. Elżbietą Brandt - Dziekanem Ełckiej Filii Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy promującą zdrowy styl życia przedszkolaka i zdrowe odżywianie. Głównym celem spotkania było poznanie walorów odżywczych spożywanych produktów - naturalnego jogurtu, maślanki, mleka, serów. Dzieci wskazywały i nazywały najczęściej kupowane gotowe do bezpośredniego spożycia produkty. Zastanawiały się ile wartości odżywczych i  budulcowych dla organizmu dziecka posiadają. Nasz gość określał ile witamin znika podczas obróbki i procesu przygotowania smakowych chrupek czy batoników. Najlepiej spożywać produkty lokalne, z przydomowych ogrodów. Pani na konkretnych produktach wskazywała szkodliwość spożywania dużej ilości cukrów i tłuszczów, które zawierają reklamowane słodycze i np. chipsy. Jak przyznały same dzieci, jedzą je bardzo często. Podczas spotkania przedszkolaki spożywały chrupkie warzywa- marchew, brokuł i kalafior. Pani dietetyk podkreślała  wagę  częstego ich podjadania w ciągu dnia. Przedszkolaki dowiedziały się również, że apetyt dziecka pobudzi ruch na świeżym powietrzu. Bardzo ważne znaczenie ma  spożywanie bogatych w witaminy owoców i warzyw, najlepiej nie przetwarzanych. Ich obecność w codziennej diecie dziecka jest warunkiem prawidłowego rozwoju.  Smakowanie ziaren oraz pieczywa z grubego przemiału, skutkowało postanowieniem dzieci „smakuje mi , dobre, tamtego już nie będę jadł, no może czasami - na moich urodzinach”. Przedszkolaki postanowiły rezygnować z produktów kolorowych, sztucznie barwionych, jak cola, czy inne napoje gazowane i spożywać je okazjonalnie, sporadycznie. Mądre przedszkolaki wiedzą, że niezwykle zdrowa  jest woda, tak bardzo jak bogate w witaminy owoce i warzywa.

Dzieci postawiły sobie zadanie, stworzenie „zdrowego jadłospisu”, udało się. Wspólna degustacja i uporządkowanie wiedzy oraz zasad prawidłowego odżywiania się zachęciło przedszkolaków do prowadzenia rozmów z rodzicami oraz do robienia zdrowych zakupów.

Po tym jakże „smacznym” i zdrowym spotkaniu z dziećmi Pani Dziekan spotkała się z pracownikami przedszkola. Wpierając się przygotowaną prezentacją zwróciła uwagę na zasady zdrowego odżywiania, tak naprawdę łatwość ich wdrożenia w życie każdego z nas. Odpowiadała na liczne pytania i obalała szereg „kulinarnych” mitów.

powrót