MAŁE EKOLUDKI GOŚĆMI RESTAURACJI „FREGATA”

 

Dzięki współpracy z CKPiU w Ełku  grupa „Misie Lubisie” uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w restauracji „Fregata”.

Przy wejściu do restauracji przywitał dzieci menadżer pan Patryk, który zaprosił nas do profesjonalnej kuchni. Dzieci miały okazję zobaczyć jak wygląda taka kuchnia oraz jak jest wyposażona. Wcześniej dzieci zostały zapoznane z zasadami bezpieczeństwa i higieną.   Po przywitaniu się z paniami Małgosią i Żanetą dzieci z wielką niecierpliwością czekały na zadania. Pani Małgosia poinformowała nasze maluchy, że będą przyrządzały zdrową pizzę, jakie będą  potrzebne produkty do wykonania jej, jak również zapoznała z kolejnymi etapami przyrządzania pizzy. Nikogo  z przedszkolaków nie trzeba było zachęcać do wykonywania poszczególnych zadań Wszyscy od razu z ogromnym zapałem wzięli się do pracy. Pierwszym etapem przedszkolaków było wyrobienie ciasta na pizzę. Dzieci pod czujnym okiem pań wyrabiały ciasto, z którego formowały placki na pizzę. Potem każde dziecko samodzielnie dobierało sobie produkty, które lubi. Wszystkie pizze powędrowały do pieca. Dzieci nie mogły doczekać się efektu swojej pracy. Przy bardzo pięknie nakrytym stole trzylatki z wielką przyjemnością zabrały się do degustacji swojej samodzielnie wykonanej pizzy. „Misie Lubisie” były szczęśliwe, że mogły wziąć udział w takich warsztatach. Była to dla nich wielka przygoda. Na koniec przedszkolaki otrzymały od pani Małgosi Certyfikat „Znawcy zdrowej kuchni”.

Dzięki paniom Małgosi i  Żanety oraz menadżerowi restauracji „Fregata” spotkanie to upłynęło w miłej atmosferze, pełnej śmiechu i radości. Za umożliwienie udziału we wspaniałych warsztatach dziękujemy mamie naszego wychowanka P. Maciejewskiej. Na pewno nasze przedszkolaki długo będą pamiętać to spotkanie.

powrót