TŁUSTY CZWARTEK INACZEJ…….

 

Zwyczaj jedzenia w Tłusty Czwartek  słodkich pączków znana jest Polakom od wielu lat. Ale  nie wszyscy wiedzą, że dawniej pączki zwane pampuchami nie jadano na słodko tylko obficie okraszone skwarkami. Czterolatki z grupy „Jagódki” postanowiły w tym roku uczcić ten dzień nietypowo. W trosce o zdrowie (pączki są smaczne, ale nie koniecznie dobrze wpływają na nasze zdrowie) wykonały zdrowe gofry. Czy to jest możliwe? Tak, jeśli do ich wykonania użyje się mąki pełnoziarnistej a zamiast cukru –miodu i to nie w dużej ilości. Dzieci przed przystąpieniem do zrobienia potrawy przypomniały zasady higieny i bezpieczeństwa obowiązujące podczas przygotowywania posiłków. Następnie ćwiczyły czytanie przepisu zapisanego w formie rysunku. Wszyscy z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w przygotowywaniu ciasta: odliczali miarką odpowiednią ilość składników i mieszali ostrożnie je mikserem. Podczas gdy gofry piekły się na rumiano, dzieci starannie pokroiły jabłka i banany, które miały osłodzić wypieki zamiast tradycyjnej bitej śmietany i cukru pudru. Kiedy zapach rozszedł się po sali z niecierpliwością czekały na moment degustacji. Wszystkim takie inne, zdrowe gofry bardzo smakowały i zniknęły z talerzy bardzo szybko.

powrót