ZDROWY PRZEDSZKOLAK - WIEM CO JEM
|
,,Zdrowy przedszkolak - wiem co jem” to tytuł warsztatów kulinarnych, które odbyły się w przedszkolu, a zorganizowane zostały przez Agencję Rynku Rolnego w Olsztynie. W mistrzowski sposób poprowadził je Dariusz Struciński – Szef kuchni hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach. Wszystkich powitała Dyrektor Przedszkola Anna Sierotko. Ciepłe słowa do dzieci skierowali również Pan Dariusz Wasiela – Dyrektor Oddziału Terenowego w Olsztynie i Poseł Wojciech Kossakowski. Pracy dzieci przyglądała się także Aneta Dubielewska - Starszy Wizytator Kuratorium Oświaty w Olsztynie - Delegatura w Ełku. Na wstępie szef kuchni przygotował warzywno–owocowe zagadki, Dzieci bezbłędnie odgadywały o jakie warzywa chodzi, potrafiły też wymienić warzywa występujące w przedstawionym chwilę wcześniej wierszu. Po rozgrzewce przyszedł czas na działanie. Sześciolatki własnoręcznie przygotowywały warzywne menu: kanapki ze świeżych warzyw na waflu ryżowym, tortille z pastą z serka twarogowego z sałatą, papryką pieczoną, suszonym pomidorem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką. Nie zabrakło również tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw. Mali kucharze wykazali się niesamowitą inwencją twórczą tworząc obrazki ze skórek owocowych. Zgodnie z zasadą, że „nic się w kuchni nie marnuje”, obrane owoce zostały wykorzystane do wykonania naturalnego- zdrowego soku witaminowego. Wyśmienicie smakowała własnoręcznie zrobiona sałatka ze świeżych owoców, dostarczając przedszkolakom wielu wrażeń smakowych. Umiejętność robienia sałatek przyda się dzieciom i ich rodzicom podczas świątecznych przygotowań. Warsztaty były wspaniałą okazją, by w atrakcyjny sposób pokazać dzieciom zasady prawidłowego komponowania posiłków i jak świadomie wybierać produkty do ich przygotowania. Mamy nadzieję, że te kulinarne eksperymenty wspomogą kreatywność i rozbudzą w dzieciach ciekawość świata, zachęcą do próbowania nowych potraw i komponowania własnych. |
|
|
|
|