ZDROWY PRZEDSZKOLAK - WIEM CO JEM

 

,,Zdrowy przedszkolak - wiem co jem” to tytuł warsztatów kulinarnych, które odbyły się w przedszkolu,  a zorganizowane  zostały przez Agencję Rynku Rolnego w Olsztynie. W mistrzowski sposób poprowadził je Dariusz Struciński – Szef kuchni hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach. Wszystkich powitała Dyrektor Przedszkola Anna Sierotko. Ciepłe słowa do dzieci skierowali również Pan Dariusz Wasiela – Dyrektor Oddziału Terenowego w Olsztynie i Poseł Wojciech Kossakowski.  Pracy dzieci przyglądała się także Aneta Dubielewska - Starszy Wizytator Kuratorium Oświaty w Olsztynie - Delegatura w Ełku.

Na wstępie  szef kuchni przygotował warzywno–owocowe zagadki, Dzieci bezbłędnie odgadywały o jakie warzywa chodzi, potrafiły też wymienić  warzywa występujące w przedstawionym chwilę wcześniej wierszu. Po rozgrzewce przyszedł czas na działanie. Sześciolatki własnoręcznie przygotowywały warzywne menu: kanapki ze świeżych warzyw na waflu ryżowym,  tortille z pastą z serka twarogowego z sałatą, papryką pieczoną, suszonym pomidorem, świeżym ogórkiem i rzodkiewką. Nie zabrakło również  tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw.  Mali kucharze wykazali się niesamowitą  inwencją twórczą tworząc  obrazki ze skórek owocowych. Zgodnie z zasadą, że „nic się w kuchni nie marnuje”, obrane owoce zostały wykorzystane do wykonania naturalnego- zdrowego soku witaminowego. Wyśmienicie smakowała własnoręcznie zrobiona sałatka ze świeżych owoców, dostarczając przedszkolakom wielu wrażeń smakowych. Umiejętność robienia sałatek przyda się dzieciom  i ich rodzicom podczas świątecznych  przygotowań.   Warsztaty były wspaniałą okazją, by w atrakcyjny sposób pokazać dzieciom zasady prawidłowego komponowania posiłków i jak świadomie wybierać produkty do ich przygotowania. Mamy nadzieję, że te kulinarne eksperymenty wspomogą kreatywność i rozbudzą w dzieciach ciekawość świata, zachęcą do próbowania nowych potraw i komponowania własnych.

powrót