ZIOŁA Z OGRODU I NIE TYLKO
|
Czterolatki z grupy „Jagódki” wiedzą już bardzo wiele o zdrowym odżywianiu się. Znają piramidę żywienia i potrafią wskazać zdrowe i niezdrowe produkty. Wiosną założyły w sali zielony kącik, w którym hodowały między innymi zioła. Podczas majowych zajęć dzieci poznawały wybrane zioła na podstawie ilustracji oraz świeżych i suszonych okazów. Każdy mógł obejrzeć i porównać jak wyglądają rośliny, gdy zrywa się je w ogrodzie lub na łące, a jak już po ususzeniu. Dzieci chętnie dotykały, wąchały i próbowały zgromadzone okazy. Czterolatki wymieniały zastosowanie ziół i wg tego kryterium dzieliły je na te wykorzystywane w lecznictwie, w kuchni i na takie, które mają zastosowanie w obu przypadkach. Niektóre, stosowane jako przyprawy do potraw, były już znane dzieciom, ale o większości słyszały po raz pierwszy. Dzięki zajęciu dowiedziały się, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia pełnią zioła. Teraz na pewno nie będą krzywić się, gdy w zupie lub innej potrawie znajdą kminek lub poczują bazylię, a i herbatka lecznicza z rumianku lub mięty będzie smakowała. |
|
|