RYNECZEK LOKALNY W PRZEDSZKOLU
|
Ełk to miasto z bogatym dziedzictwem kulinarnym. MPiŻ „Ekoludki” postanowiło przybliżyć mieszkańcom Ełku to dziedzictwo organizując w ramach projektu ekologicznego „Międzypokoleniowa Akademia Żywności Ekologicznej” ryneczek lokalny. Ryneczek produktów lokalnych był doskonałą okazją do prezentacji produktów i usług wytwarzanych tradycyjnymi metodami na bazie starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, stworzył firmom dogodne warunki do ich bezpośredniej prezentacji i sprzedaży oraz dał możliwość wymiany doświadczeń. W ofercie znalazły się m.in. sery Pani Marty K., chleb Pana Wiktora M. „Męski Bochen”, miód Pani Aleksandry P., ciasta „Cafe Ciacho” oraz Pracowni Tortów Artystycznych Pani Barbary I., pierogi z "Pierogarni Babci Frani" oraz przetwory ekologiczne naszych babć. Działania związane z projektem wsparto środkami Funduszu Małych Grantów EKO-UNII. |
|
|
|