SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO
|
Dnia 8 lutego w grupie 3-latki 3 „Zajączki” odbyły się warsztaty kulinarne z rodzicami oraz z innymi członkami rodziny. Wprowadzeniem do zajęć było odgadywanie zagadek dotyczących owoców. W dalszej części przedszkolaki segregowały produkty na zdrowe i niezdrowe. Przed przystąpieniem do robienia sałatki owocowej dzieci zaśpiewały piosenkę pt. „Witaminki”. Zajączki wiedziały, iż przed warsztatami należy umyć ręce mydłem, aby pozbyć się bakterii oraz należy założyć fartuszki. Używając narzędzi kuchennych zakupionych z projektu "Międzypokoleniowa Akademia Żywności Ekologicznej" dzieci wraz ze swoimi bliskimi kroiły banany, jabłka, gruszki, mandarynki oraz kiwi. Po zakończonej pracy wszyscy z przyjemnością kosztowali sałatkę owocową oraz wymieniali się wrażeniami smakowymi. |
|
|