DYNIE MAŁE, DYNIE DUŻE….

 

„Dynie małe, dynie duże,

dynie w dole, dynie w górze,

dynie z lewej, dynie z prawej,

dynie kręcą się w zabawie.”

 

Słowami tej krótkiej rymowanki pięciolatki z grupy „Śliweczki” rozpoczęły w dniu 29 października obchody Dnia Dyni. Podczas zabaw poznały wielką różnorodność dyń i wzbogaciły wiedzę na ich temat. Dyniowe zabawy polegały na porównywaniu, klasyfikowaniu zgromadzonych dyń wg wielkości, koloru i kształtu. Szeregowanie ich od największej do najmniejszej okazało się wcale nie takie proste, bo niektóre były prawie takiej samej wielkości, ale wspólnymi siłami udało się. Tak jak i ułożenie wymyślonych stworków. Wśród zabaw nie zabrakło ruchowych: slalom, dynia parzy, dotknij, turlanie po torze. Pięciolatki poznały nazwy tego warzywa w innych krajach: pumpkin (Anglia), patrion (Francja), pepon (Grecja) i regionach Polski: korbol (Poznań),  bania (Śląsk i Kujawy). Dynia najczęściej kojarzy się dzieciom z Halloween lub jako element jesiennej dekoracji. Teraz przekonały się, że to warzywo posiada nie tylko fajne kolory i wygląd, ale również wiele wartości odżywczych. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, m.in. wapń, magnez, potas, cynk, witaminę C, a przy tym ma niewiele kalorii. Można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów do przygotowywania smacznych i zdrowych potraw: pieczywa, zup, dżemów, ciast, babeczek, przetworów i soków. Zjada się z niej zarówno mią-ższ jak i pestki, które są również bardzo zdrowe. Dzieciom posłużyły natomiast do wykonania pięknych i kolorowych prac plastycznych.

powrót