KULINARNA PRZYGODA

 

Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków.

Przedszkolaki z grup 5-latki 2 „Pszczółki” oraz 6-latki 2 „Skrzaty” uczestniczyły w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Panią Ewę, która na co dzień pracuje w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Zajęcia odbyły się w ramach innowacji pedagogicznej „ Kulinarna przygoda w Ekoludkach”. Dzieci z pomocą Pani Ewy uczyły się wypiekać bułeczki do których dodały sok z buraka oraz szpinak. Upieczone bułeczki smarowały ziołowym masełkiem. W trakcie zajęć przedszkolaki przygotowały też lemoniadę z truskawek i czerwonych porzeczek. Było pysznie

Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci miały możliwość poznać różne tajemnice kuchni, dotykać, wąchać , smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję. Przedszkolaki uczyły się również kulturalnego zachowania przy stole. Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków będzie dla nich wspaniałą i „pyszną” zabawą.

Serdecznie dziękujemy Pani Ewie za przeprowadzenie warsztatów.

powrót