14 czerwca 2014 roku
14
czerwca 2014r. Miejskie Przedszkole i Żłobek „Ekoludki”
otrzymało nagrodę za udział w wojewódzkim konkursie „ZDROWA I
PYSZNA KOMPOZYCJA ŻYWIENIOWA”. Konkurs został zorganizowany
przez Przedszkole Miejskie nr 13 w Olsztynie, Warmińsko-
Mazurski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Olsztynie,
Olsztyński Centrum Edukacji Ekologicznej, Ośrodek Edukacji
Ekologicznej przy Szkole Podstawowej 18 w Elblągu. Nagrodę
dzieci otrzymały w formie pokazów naukowych „Fizyka dla Smyka”,
które zostaną przeprowadzone przez Akademię Nauki w Olsztynie.
Przepis na potrawę:
SAŁATKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM
Składniki:
·
250
g mąki pełnoziarnistej pszennej
·
7
jajek
·
pół
szklanki wody
·
500
g filetu z łososia
·
1cytryna
·
2
papryki
·
1
opakowanie kiełków rzodkiewki
·
1
pęczek rzodkiewki
·
5 ogórków kiszonych
·
jogurt naturalny grecki
·
5 cm pora
·
sól i pieprz do smaku
Przyrządzić makaron.
Wsypać
250g mąki pełnoziarnistej pszennej do miski. Wbić 2 jajka i
łyżką wymieszać. Dodać wody w zależności od potrzeby
konsystencji ciasta. Ciasto ugnieść i podzielić na 2 części.
Części ciasta rozwałkować na placki grubości 1mm. Wyciąć makaron
w kształcie łazanek. Przesypać mąka i odstawić na pół godziny do
obsuszenia. Zagotować wodę w garnku i wsypać szczyptę soli.
Kiedy woda będzie wrzeć wsypać makaron i gotować przez 7 min.
Ugotowany makaron odcedzić w durszlaku i zahartować zimną wodą.
Przyrządzić filet z łososia.
Filet z
łososia obrać z łusek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Ułożyć w rękawie do
pieczenia i skropić sokiem z ćwiartki cytryny. Piec w
piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 min. Ostudzić
i rozdrobnić widelcem na średniej wielkości kawałki.
W rondelku
ugotować na twardo 5 jajek. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i
pokroić w średnią kostkę.
Umytą
paprykę pokroić w paski wielkości ok. 2cm x1cm.
Umyte
rzodkiewki pokroić w dużą kostkę. 2- 3 rzodkiewki zostawić do
dekoracji sałatki.
5 ogórków
kiszonych pokroić w małą kostkę
Wszystkie
składniki wrzucić do miski, dodać kiełki rzodkiewki i delikatnie
wymieszać.
Przyrządzić sos. Do jogurtu greckiego dodać sól i pieprz do
smaku oraz sok z ćwiartki cytryny.
Składniki
w misce polać sosem i delikatnie wymieszać.
Przed
podaniem sałatkę udekorować rzodkiewką, kiełkami rzodkiewki,
papryką oraz kawałkami cytryny pokrojonej w półksiężyce.
SMACZNEGOJ
1.
Przyrządzanie makaronu
2. Przygotowanie
łososia
3.
Przygotowanie jajek
4.
Przygotowanie papryki
5.
Przygotowanie rzodkiewki
6. Mieszanie składników
SMACZNEGO!!!
|