14 czerwca 2014 roku

 14 czerwca 2014r. Miejskie Przedszkole i Żłobek „Ekoludki” otrzymało nagrodę za udział w wojewódzkim konkursie „ZDROWA I PYSZNA KOMPOZYCJA ŻYWIENIOWA”. Konkurs został zorganizowany przez Przedszkole Miejskie nr 13 w Olsztynie, Warmińsko- Mazurski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Olsztynie, Olsztyński Centrum Edukacji Ekologicznej, Ośrodek Edukacji Ekologicznej przy Szkole Podstawowej 18 w Elblągu. Nagrodę dzieci otrzymały w formie pokazów naukowych „Fizyka dla Smyka”, które zostaną przeprowadzone  przez Akademię Nauki w Olsztynie.

Przepis na potrawę:

SAŁATKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM

 Składniki:

·        250 g mąki pełnoziarnistej pszennej

·        7 jajek

·        pół szklanki wody

·        500 g filetu z łososia

·        1cytryna

·        2 papryki

·        1 opakowanie kiełków rzodkiewki

·        1 pęczek rzodkiewki

·        5 ogórków kiszonych

·        jogurt naturalny grecki

·           5 cm pora

·        sól i pieprz do smaku

 

Przyrządzić makaron.

Wsypać 250g mąki pełnoziarnistej pszennej do miski. Wbić 2 jajka i łyżką wymieszać. Dodać wody w zależności od potrzeby konsystencji ciasta. Ciasto ugnieść i podzielić na 2 części. Części ciasta rozwałkować na placki grubości 1mm. Wyciąć makaron w kształcie łazanek. Przesypać mąka i odstawić na pół godziny do obsuszenia. Zagotować wodę w garnku i wsypać szczyptę soli. Kiedy woda będzie wrzeć wsypać makaron i gotować przez 7 min. Ugotowany makaron odcedzić w durszlaku i zahartować zimną wodą.

Przyrządzić filet z łososia.

Filet z łososia obrać z łusek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Ułożyć w rękawie do pieczenia i skropić  sokiem  z ćwiartki cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 min. Ostudzić i rozdrobnić widelcem na średniej wielkości kawałki.

W rondelku ugotować na twardo 5 jajek. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w średnią kostkę.

Umytą paprykę pokroić w paski wielkości ok. 2cm x1cm.

Umyte rzodkiewki pokroić w dużą kostkę. 2- 3 rzodkiewki zostawić do dekoracji sałatki.

5 ogórków kiszonych pokroić w małą kostkę

Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać kiełki rzodkiewki i delikatnie wymieszać.

Przyrządzić sos. Do jogurtu greckiego dodać sól i pieprz do smaku oraz sok z ćwiartki cytryny.

Składniki w misce polać sosem i delikatnie wymieszać.

Przed podaniem sałatkę udekorować rzodkiewką, kiełkami rzodkiewki, papryką oraz kawałkami cytryny pokrojonej w półksiężyce.

SMACZNEGOJ

 

1. Przyrządzanie makaronu

2. Przygotowanie łososia

3. Przygotowanie jajek

4. Przygotowanie papryki

5. Przygotowanie rzodkiewki

6. Mieszanie składników

SMACZNEGO!!!